Anna Hauffman

Hemmalagad barnmat (det ska vara enkelt)

Ett halvår har gått sedan Lillan började äta på riktigt. 

Har hunnit testa mig igenom många recept och storkok. Om man letar så finns det bra sidor på nätet och böcker man fick från BVC och i dom gratis babyboxarna man kunde beställa. 

nnnnnnnnnnnnnn

Har nu lite tips att dela med mig av så här i efterhand som kommer göra det hela så mycket enklare. 

nnnnnnnnnnnnnn

Tänk mixa och koka!

nnnnnn

Allt går att koka. Och sen är det bara att slänga ner det som ska mixas i mixern.

nnnnnn

Men detta kan vi återkomma till mer i detalj med mina favorit recept.

nnnnnn

<3 <3 <3

nnnnnnnnnnnn

I alla barnmatsrecept står det saltfri buljong. Givetvis så sparar man vattnet från köttkoket. Men hur gör man om du inte har något sparat köttvatten? Använd fantasin och var inte rädd för att krydda. T.ex om du ska koka kyckling. Kasta ner lite pepparkorn och lagerblad i vattnet. Så har du sedan en finfin kycklingbuljong efteråt.

nnnnnnnnnnnn

Jag gick på jakt i matvaurkedjor och hälsobutiker. Dom har slutat med saltfria buljonger. Kollade även i kitet man kan köpa när man fastar. Innehåller också salt nu. 

nnnnnnnnnnnn

Så hur gör man då?

nnnnnnnnnnnn

Tips 1

nnnnnnnnnnnn

Man sparar och fryser in! 

nnnnnnnnnn

Spara allt vatten från start, när du t.ex. kokar olika grönsaker till dina första puréer. Spara i kylen och häll ihop vattnet och frys in. Vips så har du saltfri grönsaksbuljong. När du väl ska ha buljongen så ska du ha mycket så, OM du kan låta bli att salta vattnet när ni kokar potatis eller grönsaker till övriga familjen så låt bli. Då kan du även där spara ihop till en härlig buljong till barnmaten. 

nnnnnnnnnnnn

Salta kan man faktiskt göra i efterhand. 

nnnnnnnnnn

(fast inte till den minsta, såklart!)

nnnnnnnnnnnn

Tips 2

nnnnnnnnnnnn

Planera ihop ett gäng blandade rätter i storkok. Köp 1,5dl burkar. Den storleken är perfekt när du sedan slår ihop en färdig rätt med kolhydrat/protein/sås/grönsak. Frys in portionsvis. Sedan har du klockren färdig hemmalagad mat att ta fram när tiden är knapp och din lilla älskling vill ha mat NU. Eller om ni ska iväg så kan maten fungera som en liten kylklamp medans den tinar oftast lagom till den ska värmas och förtäras. 

nnnnnnnnnnnn

Tips 3

nnnnnnnnnnnn

Då var det det där med salt frågan igenJag blev riktigt konfunderad av att läsa alla recepten med buljonger hit och dit när barnmorskan på vår BVC plötsligt rekommenderade att ge leverpastejsmörgås (då var nog Lillan 7månader). Tänkte länge och väl på det här. Men det är ju salt i leverpastej. Varför skulle hon rekommendera det?? 

nnnnnnnnnnnn

Jo, en liten mängd salt är inte hela världen.  En liten mängd är nästan omöjligt att komma undan. Det finns alltid något som är lite saltat. Det är allt extra saltande vi vuxna gör som är det farliga. Det som våra små inte klarar av att rensa ut riktigt än. För våra små känner inte att dom måste dricka allt det där vattnet som kroppen behöver för att spola ut det extra saltet. 

nnnnnnnnnnnn

Jag måste även tillägga att detta är från egna erfarenheter. Saker jag själv försökt klura ut efter många sömnlösa nätter. Att lägga ihop ett + ett när information och åsikter flödar in från olika håll. 

nnnnnnnn

Avslutar detta inlägget med en fantastisk (barnvänlig) tomatrisotto. 

1 gul lök
2 msk saltfritt smör
1 vitlöksklyfta
140 g carnaroliris eller grötris
5 dl saltfri buljong
1 burk hela (valfria) tomater (konservburk)
1 dl parmesan eller liknande hårdost

Finhacka löken och pressa vitlöken.
Riv osten.

Smält 1 msk av smöret i en djupare gryta eller kastrull.

Fräs lök, vitlök och riset på medelvärme i ett par minuter. 
Häll på 1 dl av buljongen, rör om och låt koka in.
Blanda ner burken med tomaterna och späd med buljongen lite i taget. (om du har valt tomater med skalet på kan man skålla dom innan, eller plocka bort skalet efterhand som risotton kokar och skalen snurrar ihop sig)

Fortsätt att låta buljongen koka in under omrörning på låg värme tills riset är klart, ca 20 minuter.
Blanda i den rivna osten och resten av smöret.

Nu ska den stå och svalna under Eurovision, sen portionerar jag upp den i sina söta små burkar och in i frysen. 

Om man önskar kan man tillsätta kycklingen du kokade innan för buljongen skull. Antingen som mixad, eller i mindre hackade bitar. Det beror på åldern på din älskling. 

Tack för mig! Och Lycka till!!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats